Bedrijfsbeëindiging

Iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken en aan bedrijfsbeëindiging kunnen vele verschillende redenen ten grondslag liggen. Binnen het ondernemerschap is het beëindigen van het bedrijf wellicht de meest ingrijpende beslissing. Wanneer iemand besluit om te stoppen, is de kans groot dat er eerst gekeken wordt naar de mogelijkheden van overname door familieleden of derden. Als bedrijfsoverdracht niet tot de opties behoort, bijvoorbeeld als de marktomstandigheden daar toe dwingen, kan het zijn dat je besluit te stoppen met de bedrijfsvoering.

Het besluit om het bedrijf te beëindigen is een moeilijke beslissing, maar tevens ook vaak een moedige stap. Omdat het inzicht in de mogelijke gevolgen ontbreekt, wordt het besluit vaak (te) lang uitgesteld. Iedere bedrijfsbeëindiging is uniek. Desondanks is aandacht voor onderstaande belangrijke aspecten bijna altijd aan de orde.

 • Voorbereidingen op een bedrijfsbeëindiging
  In zijn algemeenheid kunnen we stellen: Hoe beter voorbereid, hoe beter een besluit genomen kan worden. Bedrijfsbeëindiging is een complex traject, waarvan de voorbereidingen nooit te vroeg opgestart kunnen worden. Voorbereidingen kunnen heel divers zijn, van afbouwen van contractuele afspraken, tot bijvoorbeeld het aanpassen van de bestemming van het object.
 • Duidelijkheid over inkomens- en vermogenspositie na beëindiging
  Als je weet wat je positie is m.b.t. je vermogen en inkomen na het stoppen met je bedrijf, wordt het gemakkelijker om de juiste keuzes te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het nemen van beslissingen bij de verkoop van je grond, gebouwen en roerende goederen. Maar ook de aankoop of huur van een andere woning, het afsluiten van lijfrentes en het doen van eventuele schenkingen.
 • Gevolgen voor de toekomstige woonsituatie
  De woonsituatie is – zeker in de agrarische sector – vrijwel altijd onlosmakelijk verbonden met het bedrijf. De kans is dus groot dat bedrijfsbeëindiging ook gevolgen heeft voor de toekomstige woonsituatie.
 • De impact op het sociale leven en de verhoudingen binnen de familie
  Als het bedrijf in het verleden in de familiesfeer overgenomen is, dan ligt hier een belangrijk aandachtspunt. En het beëindigen van het bedrijf heeft vrijwel zeker grote gevolgen voor het netwerk waarin je actief bent. Denk daarbij aan het contact met toeleveranciers en adviseurs dat wegvalt.

De lijst met aandachtspunten kan nog veel verder uitgebreid worden. Daarbij is één ding zeker. Het is vooral maatwerk. 

 

 

 

 

Gerelateerde diensten

Heb je een vraag of wil je een afspraak?

Laat hier je gegevens achter en we bellen of mailen je terug.

Uw aanvraag wordt verstuurd Versturen…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

We hebben de vraag / afspraak aanvraag ontvangen. We nemen spoedig contact met je op.

Bel / mail mij terug