Mobiele menu

Contact

Praktisch ontzorgd in wet- en regelgeving

Als agrariër wordt u overspoeld met wet- en regelgeving, die bovendien regelmatig verandert. Aelmans helpt u om uw verplichtingen correct en tijdig na te leven. Dat is maatwerk, voor iedere boer of tuinder, en het neemt u een hoop werk uit handen. Praktisch ontzorgen, noemen we dat. We komen er graag voor langs. 

Regels en regelingen

Hiernaast vindt u een overzicht van de onderwerpen waarop onze adviseurs u kunnen assisteren. Van het Bouwbesluit 2012 tot de Omgevingsvergunning voor Natura 2000-activiteiten, en van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) tot vergunningen en meldingen, wij bieden u waardevolle inzichten en begeleiding om te navigeren in dit complexe landschap.

Met de invoering van de Omgevingswet worden de technische voorschriften voor het het bouwen, (veilig) indelen en gebruiken, en slopen van bouwwerken grotendeels gebundeld in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Daarnaast kan het gemeentelijk omgevingsplan regels bevatten over bijvoorbeeld bluswatervoorzieningen en (bijna) energieneutraal bouwen. Onze specialisten vertellen u graag aan welke voorschriften uw plannen moeten voldoen.

De Omgevingswet regelt de bescherming van specifieke natuurgebieden, zoals Natura 2000-gebieden. Voert u activiteiten uit die nadelig kunnen zijn voor deze gebieden? Dan kan daarvoor een specifieke omgevingsvergunning nodig zijn: de omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit. We helpen u graag met de aanvraag.

Duurzamer en innovatiever: daar komt het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in Europa op neer. Vanuit het GLB wordt onder andere de regeling voor directe inkomenssteun uitgevoerd, met daarin diverse subsidies. Denk aan de basisbetalingsregeling en de vergroeningsbetaling. Ook is er geld beschikbaar voor markt- en prijsbeleid en plattelandsontwikkeling. 

Binnen de kaders van het GLB bepalen de lidstaten hun eigen landbouwbeleid. Nederland wil dat agrarische bedrijven meer innoveren, zich beter richten op de markt, en minder afhankelijk worden van staatssteun. Om natuur en milieu te sparen werken we toe naar een productiewijze die efficiënter gebruik maakt van natuurlijke hulpbronnen. 

Als u ingrijpt in de woon- en leefomgeving heeft u vaak een vergunning nodig. Soms hoeft u geen vergunning, maar moet u wel melding maken. Hebben uw plannen betrekking op bouwen én milieu, dan is dit traject vaak complex. Aelmans helpt u om op het juiste moment de juiste aanvraag of melding te doen, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. 

Het ANLb is een subsidie voor agrarische collectieven vanuit provincies, waterschappen en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Bent u een agrarisch ondernemer en neemt u deel aan een agrarisch collectief? Dan kun u in aanmerking komen voor een vergoeding van het ANLb-beheer. De subsidie ondersteunt de bescherming en verbetering van de omgeving van dieren, het verbeteren van waterkwaliteit en het bijdragen aan klimaatdoelen. 

We helpen u graag met 

Overheden op alle niveaus verstrekken subsidies om bepaalde innovaties en investeringen te stimuleren. Verandert het beleid, dan veranderen de subsidiemogelijkheden vaak ook. Aelmans helpt particulieren en bedrijven om uit te zoeken welke subsidies er voor hen zijn en welk deel van de kosten ze zelf moeten dragen. Onze adviseurs vertellen u graag meer.

Ieder jaar moet u als agrariër tussen 1 april en 15 mei de Gecombineerde opgave invullen. Dit is een geïntegreerde opgave voor Landbouwtelling, mestwetgeving en GLB Verzamelaanvraag (aanvraag bedrijfstoeslag en subsidies). 

Er zijn veel regelingen gekoppeld aan de Gecombineerde opgave, waardoor deze opgave een belangrijk onderdeel vormt binnen uw bedrijfsvoering. Heeft u behoefte aan ondersteuning of iemand die uw gegevens controleert? Neem dan tijdig contact op met onze specialisten. We helpen u graag.

De landbouwvrijstelling houdt in dat u als agrariër geen belasting betaalt over de waardevermeerdering van uw grond, voor zover die niet door bedrijfsvoering of bestemmingswijziging is ontstaan. Het fiscaal – en daarmee financieel – belang van de landbouwvrijstelling is enorm en de discussie over afschaffing ervan loopt al jaren. 

Onder bepaalde voorwaarden mag u de grond herwaarderen. De boekwaarde wordt dan verhoogd tot de marktwaarde bij agrarische bestemming. Omdat u de landbouwvrijstelling kunt toepassen, is deze waardestijging onbelast. Onze specialisten hebben hier al veel ervaring mee opgedaan.

Als veehouder moet u ieder jaar vóór 1 januari de mestboekhouding afronden, inclusief het indienen van aanvullende gegevens bij de Dienst Regelingen en een eventueel bemestingsplan. Ook de verwerkingsplicht moet voor 1 januari bepaald zijn, en de route voor naleving en wijziging hiervan. 

We helpen u graag om de mestboekhouding in orde te maken. Om de gebruikersnormenberekeingen uit te voeren, hebben we voor graasdieren de volgende gegevens nodig:

  • Veesaldokaart
  • Grondgebruik
  • Grondanalyses
  • Mestaanvoer en/of -afvoer
  • Melkleveranties
  • Kunstmestleveranties

Heeft u een staldierenbedrijf of neventak? Dan zijn aanvullende gegevens nodig, zoals voer- en productiegegevens. U kunt deze eventueel opvragen bij leverancier en afnemer. 

Bekijk onze projecten

Meer weten over wet- en regelgeving?

Onze adviseur Gerben Hoogeveen helpt u graag verder
Gerben Hoogeveen
ghoogeveen@aelmans.com
+31 (0)6 45 29 62 85

Meer weten over wet- en regelgeving?

ghoogeveen@aelmans.com
+31 (0)6 45 29 62 85
Gerben Hoogeveen
Onze adviseur Gerben Hoogeveen helpt u graag verder