Besluit Bodemkwaliteit

Het Besluit Bodemkwaliteit omvat sinds 1 juli 2008 regelgeving omtrent het gebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie. Voor 1 juli 2008 werden de voorschriften voor het gebruik van bouwstoffen nog beschreven in het Bouwstoffenbesluit.

Het doel van het Besluit bodemkwaliteit is te voorkomen dat de bodem (grond en grondwater) en het oppervlaktewater verontreinigd worden door het gebruik van bouwstoffen, grond of baggerspecie. Daarnaast wordt gestreefd naar hergebruik van grondstoffen, zodat minder materiaal wordt gestort en minder nieuwe grondstoffen hoeven te worden gewonnen.

In principe geldt het Besluit bodemkwaliteit wanneer je grond of bouwstoffen gaat gebruiken of opslaan op of in de bodem. Bijvoorbeeld bij de aanleg van een oprit of bij het ophogen van jouw tuin. Je dient dan te voldoen aan de regels van het besluit. Belangrijk is dat je er altijd op dient te letten datj e het oppervlaktewater en/of de bodem niet verontreinigt (de zorgplicht).

Echter voor jou als particulier bestaan een aantal vrijstellingen:

  1.  zo bent je niet verplicht om de kwaliteit van de bouwstoffen aan te tonen.
  2. indien je een hoeveelheid grond of baggerspecie koopt en het gaat gebruiken op jouw terrein, ben je niet verplicht aan te tonen wat de kwaliteit hiervan is. Ook ben je niet verplicht aan te tonen wat de kwaliteit is van de bestaande bodem, waarop je de grond of baggerspecie gaat aanbrengen.
  3. ten slotte hoeft je als particulier niet bij de gemeente te melden dat je grond, baggerspecie of bouwstoffen gaat gebruiken.

Schakel je als particulier een bedrijf in, bijvoorbeeld een aannemer, dan gelden deze vrijstellingen niet. De aannemer heeft de plicht te zorgen dat wordt voldaan aan de benodigde kwaliteitsbepalingen en de melding bij de gemeente. Ook als je als particulier beroepsmatig bouwstoffen, grond of bagger gebruikt (bijvoorbeeld als hovenier), gelden deze vrijstellingen niet.

 

 

 

 

Gerelateerde diensten

Heb je een vraag of wil je een afspraak?

Laat hier je gegevens achter en we bellen of mailen je terug.

Uw aanvraag wordt verstuurd Versturen…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

We hebben de vraag / afspraak aanvraag ontvangen. We nemen spoedig contact met je op.

Bel / mail mij terug