Mobiele menu

Contact

Asbest

Het toepassen van asbest is al sinds 1993 verboden. Toch komt asbest nog op veel plaatsen voor: in bouwwerken, in puin, in de bodem en in partijen grond. Een asbestinventarisatie geeft duidelijkheid over de aanwezigheid van asbest. Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, is zo’n onderzoek verplicht.

We helpen u graag met

In de jaren 1960 tot en met 1980 werd asbest in de bouw veel toegepast. Bijvoorbeeld in golfplaten, rioolbuizen, vloerlijm en vinyl. De asbestvezels zijn kankerverwekkend als ze worden ingeademd. Het gebruik van asbest in nieuwe producten is daarom sinds 1993 verboden. Maar ook bij slopen of verbouwen kan asbest vrijkomen.

Een asbestinventarisatie laat zien of er asbesthoudend materiaal in het gebouw aanwezig is, waar het asbest zich bevindt, om welke soort(en) het gaat, en hoe u het materiaal moet (laten) verwijderen. 

Er zijn 3 typen asbestinventarisatie:

  • Type A: deskresearch, visuele inspectie en monstername van asbestverdachte materialen, inclusief laboratoriumanalyse en rapportage.
  • Type B: onderzoek van de niet-zichtbare asbestverdachte toepassingen op het moment van sloop of strippen. Het onderzoek is een aanvulling op type A.
  • Type G: risicobeoordeling bij gebruik van het gebouw en opstellen van een asbestbeheersplan conform NEN-EN-ISO/IEC 2991:200. Deze inventarisatie is een aanvulling op type A. 

De bevindingen van het onderzoek worden vastgelegd in een asbestinventarisatierapport. Vraagt u een omgevingsvergunning aan? Of dient u een sloopmelding in? Dan is een asbestinventarisatierapport verplicht. 

Bij het slopen van een bouwwerk ontstaat puin, dat vaak weer opnieuw als bouwstof gebruikt wordt. Bijvoorbeeld als verhardingsmateriaal of gebroken puin in de ondergrond. Ook dit materiaal is soms besmet met asbest. 

Is de oorsprong van het materiaal niet duidelijk? Dan kan een verkennend onderzoek conform NEN 5897 duidelijk maken of het materiaal vervuild is en zo ja, in welke mate. 

Is het puin gebroken? Dan kan ook een partijkeuring conform SIKB1002 worden uitgevoerd. 

Ook in de bodem kan asbest voorkomen. Bijvoorbeeld door het gebruik van asbesthoudende puinlagen, onzorgvuldige sloop of brand. Wordt er asbest in de bodem vermoed? Dan vindt er onderzoek plaats om meer duidelijkheid te krijgen. 

Het onderzoek kan in verschillende fasen plaatsvinden:

  1. Oriënterend onderzoek
  2. Verkennend bodemonderzoek
  3. Nader bodemonderzoek

Blijkt uit het onderzoek dat sanering van de bodem nodig is? Dan wordt in het saneringsplan vastgelegd hoe de sanering plaatsvindt en wat het einddoel gaat zijn. 

Meer informatie over bodemonderzoek

Gaat u grond verplaatsen van A naar B? Dan moet de grond eerst geclassificeerd worden. Daarbij worden onder meer eisen gesteld aan het asbestgehalte. Door middel van bemonstering en analyse in een geaccrediteerd laboratorium weet u snel of er asbest in de grond aanwezig is. 

De resultaten van het onderzoek worden vastgelegd in een milieuhygiënische verklaring, een wettelijk bewijs dat nodig is om te bepalen of de partij mag worden toegepast.

Puinbreker

Deskundige partners

Aelmans voert zelf geen asbestonderzoeken en -inventarisaties uit, maar werkt al jaren samen met deskundige partners op dit gebied.