Limburgs kwaliteitsmenu (LKM)

Voor (nieuw)bouwen in het buitengebied van de provincie Limburg geldt specifiek beleid, te weten de provinciale beleidsregel ‘Limburgs Kwaliteitsmenu’ (LKM). Kort door de bocht impliceert dit beleid dat voor iedere ‘rode ontwikkeling’ (bebouwing) in het buitengebied een ‘groene tegenprestatie’ (natuur) dient te worden geleverd.

Voor (nagenoeg) iedere nieuw te bouwen, of uit te breiden, functie - zogenaamde ‘modules’ - in het buitengebied geldt specifiek beleid. Bijvoorbeeld, voor iedere vierkante meter éxtra woonbestemming dient een ‘tegenprestatie’ te worden geleverd van € 100,-. Voor bedrijven (niet zijnde agrarische bedrijven) is dit bedrag € 35,-/m2. Het uitgangspunt van dit beleid is algehele kwaliteitsverbetering.

De te leveren tegenprestatie kan op diverse manieren worden geleverd. Bijvoorbeeld door het zelf realiseren van nieuwe landschappelijke beplantingen (natuur), het slopen van opstallen of het storten van een financiële bijdrage in een ‘groenfonds’.

Of een initiatief voldoet aan de voorwaarden van het LKM wordt beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie, de ‘Kwaliteitscommissie’. Na inwerkingtreding van het LKM was dit de provinciale ‘Kwaliteitscommissie Limburg’. Per 1 januari 2012 heeft de provincie echter de verantwoordelijkheid neergelegd bij de diverse gemeenten om het provinciale LKM nader te concretiseren in een ‘Gemeentelijk Kwaliteitsmenu’ (GKM).

Gemeenten hebben – binnen de randvoorwaarden van het LKM – hun kwaliteitsbeleid vervolgens uitgewerkt. Sommige zelfstandig, sommige in samenwerkingsverband. De beoordeling ligt bij ‘gemeentelijke of regionale kwaliteitscommissies’.

Het omgaan met de beleidsregels van het LKM/GKM vergt kennis en kunde. Aelmans Ruimte, Omgeving & Milieu B.V. beschikt – mede gelet op het voornaamste werkgebied van ons kantoor (het buitengebied) – over ruime ervaring in toepassing van dit ‘kwaliteitsbeleid’ en kan je als geen ander ondersteunen hierbij. Word je bij jouw bouwplan geconfronteerd met het LKM/GKM, neem dan eens contact met ons op.

 

 

 

 

Gerelateerde diensten

Heb je een vraag of wil je een afspraak?

Laat hier je gegevens achter en we bellen of mailen je terug.

Uw aanvraag wordt verstuurd Versturen…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

We hebben de vraag / afspraak aanvraag ontvangen. We nemen spoedig contact met je op.

Bel / mail mij terug