De Reusch in Schimmert wint de Watertorenprijs 2021

Geplaatst op 11 november 2021

De watertoren in Schimmert, ook bekend onder naam ‘De Reusch’ is door het bestuur van de Nederlandse Watertoren Stichting (NWS) gekozen als winnaar van de jaarlijkse watertorenprijs. De watertoren heeft in de afgelopen jaren een ware metamorfose doorgemaakt: van leegstaande watertoren naar het ‘kloppend hart’ van streekproducten.

Aelmans mocht bijdragen aan deze ontwikkeling door begeleiding van de bestemmingsplanprocedure.

De watertoren werd tot circa 2014 door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gebruikt als drinkwaterreservoir om voldoende druk op de waterleidingen in de omgeving te zetten. In 2015 werd de toren verkocht aan de huidige eigenaar Nico Eurelings. Samen met zijn broer Roger, Andre en Anne-Marie Köppen hadden zij het ambitieuze plan om de iconische watertoren te ontwikkelen tot een heuse kennis en belevingscentrum voor streekproducten: van euregionaal uitzichtpunt en smaaktheater tot een eigen brouwerij met proeflokaal, een restaurant en een streekproductenwinkel. Op deze manier is de watertoren duurzaam behouden gebleven voor Schimmert en omstreken.

Omdat de watertoren een monument betreft, was herbestemming de enige optie. De gemeente stond hier dan ook welwillend tegenover. Om dit plan te realiseren, moest het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat was in eerste instantie niet gericht op horeca en detailhandel. Aelmans begeleidde deze procedure en de bijbehorende milieutechnische onderzoeken.

Sinds 21 juni 2021 is de Reusch toegankelijk voor publiek. Meer informatie vindt u op https://www.dereusch.nl/.

Wij wensen deze ondernemers veel succes met dit prachtige bedrijf!

Dit artikel heeft betrekking op de volgende werkvelden: