Een eigen boomstammenhuis in het Maasdal bij Geulle

Geplaatst op 10 februari 2021

Het boomstamhuis van onze relatie Rochus Ekhart is genomineerd als één van de 10 leukste huizen van TV-programma BinnensteBuiten van KRO-NRCV. Rochus Ekhart is de eigenaar van East West Log Homes, een bouwbedrijf gespecialiseerd in alle vormen van houtbouw.

De droom om een eigen log home, ofwel boomstammenhuis te bouwen, ontstond dertig jaar geleden in Canada. Daar bouwde Rochus als vrijwilliger mee aan een community center, gemaakt van boomstammen, voor de Blackfeet indianen. Inmiddels woont hij samen met zijn Japanse echtgenote Shigemi in een eigen ‘log home’ in Geulle.

Aelmans kijkt tevreden terug op het adviestraject rondom de realisatie van deze locatie, met een prachtig resultaat. Aanvankelijk was dit boomstamhuis bedoeld als recreatiewoning, maar Rochus en Shigemi wilden niets liever dan samen oud worden in hun eigen gebouwde ‘log home’.  

Om dit mogelijk te maken zocht Aelmans naar een woningbouwcontingent, het bouwrecht om een woning te mogen bouwen. Dat vonden we bij een agrariër die mee had gedaan aan de voormalige regeling Ruimte-voor-Ruimte en na de sloop van oude stallen een koper zocht voor het bouwcontingent. Verder begeleidden we de principemedewerking, het vergunning traject en de benodigde taxaties. 

Stemmen

Het programma BinnensteBuiten bevat steeds drie rubrieken: eten & drinken, tuin & natuur en wonen. De woning van Rochus Ekhart is het vijfde genomineerde item in de categorie 'wonen' met de naam ‘huis van boomstammen’. Stemmen kan tot en met 14 februari. De drie afleveringen met de meeste stemmen worden gemonteerd tot 1 ‘nieuwe’ uitzending. Deze speciale uitzending is te zien op zaterdag 27 februari om 18:40 uur op NPO2.

De aflevering ‘huis van stammen’ kan hier worden teruggekeken.

Vind je, net als wij, dat deze aflevering opnieuw een podium verdient? Stem dan hier

Dit artikel heeft betrekking op de volgende werkvelden: