Energielabel verplicht voor alle vakantie- en recreatiewoningen

Geplaatst op 09 november 2023

Verhuurt u een vakantie- of recreatiewoning? Dan is het verplicht om een energielabel te hebben. Vanaf 1 januari 2024 wordt hierop gecontroleerd en kunt u een boete krijgen als u geen energielabel hebt. Ook bent u verplicht om het energielabel te vermelden in alle advertenties, ook op social media.

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze verplichting. U heeft geen energielabel nodig voor:

  • Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Vrijstaande woningen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een kleine speelruimte op een vakantiepark.
  • Recreatiewoningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Bijvoorbeeld recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet gebruikt worden.
  • Tijdelijke gebouwen die hoogstens 2 jaar worden gebruikt.
  • Gebouwen zonder installaties om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie. Bijvoorbeeld een schuur of trekkershut groter dan 50m2 zonder installaties.

Vraag een energielabel aan

Heeft u nog geen energielabel voor uw vakantie- of recreatiewoning en heeft u die wel nodig? De energie-adviseurs van Aelmans begeleiden u graag bij de aanvraag.