Nieuwe regels rondom brandveiligheid van stallen

Geplaatst op 13 oktober 2021

Veehouderijen worden de komende jaren verplicht om meer maatregelen te nemen ter voorkoming van stalbranden en diersterfte. Dat heeft demissionair minister van Landbouw Schouten onlangs aangekondigd.

Jaarlijks sterven honderdduizend dieren bij stalbranden. In de meeste gevallen worden die branden veroorzaakt door gebrekkige elektra. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in maart dat de overheid te weinig tegen doet om stalbranden te voorkomen.

Nieuwe maatregelen

Voortaan moeten alle veehouderijen jaarlijks gecontroleerd worden op elektra. Er wordt ook een maximum gesteld aan het aantal dieren in zogenaamde brandcompartimenten, ruimtes die worden afgescheiden door brandwerende muren. Ruimtes met technische installaties moeten verplicht omgeven zijn met materiaal dat brand zeker een uur tegenhoudt. Daarnaast wil de minister preventieve branddetectiesystemen in de technische ruimte verplicht stellen.

Hoe staat het met de brandveiligheid van uw bedrijf?

De nieuwe maatregelen kunnen een behoorlijke impact hebben op de gebouwen en bedrijfsvoering van uw bedrijf. Brandveiligheid is een belangrijk aspect bij het ontwerp van een stal. De adviseurs van Aelmans Bouwadvies denken graag met u mee over uitvoerbare oplossingen die voldoen aan de nieuw in te voeren maatregelen. Het is nog niet exact bekend wanneer de maatregelen daadwerkelijk ingaan. 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende werkvelden: