Tijdelijke verhoging afroming fosfaatrechten bij overdracht

Geplaatst op 14 juni 2019

Sinds donderdag 13 juni worden fosfaatrechten bij een overdracht met 20 % afgeroomd. Aanleiding voor deze verhoging is het feit dat op dit moment 85,9 miljoen kilogram fosfaatrechten verdeeld zijn. Door toekenning van fosfaatrechten aan bezwaarmakers en knelgevallen is het aantal uitgegeven fosfaatrechten boven het plafond van 85,4 miljoen kilogram gekomen.

Hierdoor komt de derogatie in gevaar. Volgens de minister is het verlagen van fosfaatrechten tot onder het plafond een voorwaarde voor Brussel voor behoud van derogatie. De voorgestelde verhoging van 10 naar 20% is door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen.

Deze verhoging van de afroming is tijdelijk. Als de hoeveelheid fosfaatrechten onder het plafond van 85,4 miljoen kilogram komt zal de afroming weer teruggebracht worden naar 10%.

Leaserechten

De minister wil onderzoeken of de afroming bij lease afgeschaft kan worden. Voorwaarde is wel dat het aantal kilogrammen fosfaatrechten onder het plafond zit.

De Minister gaf tijdens het debat ook aan dat er nog steeds plannen zijn voor het openstellen voor de fosfaatbank voor starters en jonge boeren. Ook hiervoor geld dat het aantal kilogrammen onder het plafond moet liggen.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende werkvelden: