Vervoersbewijs dierlijke mest wordt realtime en digitaal

Geplaatst op 23 november 2022

Vanaf 1 januari 2023 wordt het huidige Vervoersbewijs dierlijke mest (VDM) vervangen door het realtime en digitaal Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). Dit nieuwe vervoersbewijs is ontstaan omdat huidige technologie verouderd is. Met het nieuwe vervoersbewijs wordt er gestart met een nieuwe manier van werken. Dit wordt tot stand gebracht middels een nieuw digitaal rVDM-systeem.

Binnen dit systeem worden straks gegevens al voor het vervoer doorgegeven en worden realtime meldingen gedaan. Vooraf is er dus al informatie nodig over bijvoorbeeld de leverancier, afnemer, locaties en de soort mest.  Het is dus belangrijk  dat u beschikt over de juiste gegevens zodat voorkomen wordt dat het vervoer niet kan plaatsvinden. Veel gegevens die u nu invult op het VDM worden straks gemeld in het nieuwe rVDM-systeem in e-CertNL.  De gegevens die u door dient te geven veranderen dus niet, wel veranderd de manier en vooral het moment van doorgeven.

Bij het rVDM dient het KVK- of relatienummer van de leverancier en afnemer te worden doorgegeven. Het systeem controleert vervolgens direct op juistheid. Kloppen er gegevens niet dan kan het vervoer niet worden aangemeld. Particulieren en bedrijven zonder KVK-nummer hebben vanaf 1 januari ook een relatienummer nodig.

Na het uitgevoerde transport geven leverancier en afnemer beide hun akkoord met de zogeheten bevestigingsmelding. De vervoerder kan hiervoor in het nieuwe systeem niet meer voor worden gemachtigd. De hoeveelheid stikstof en fosfaat in de mest wordt tot slot door het nieuwe systeem berekend en toegevoegd aan het rVDM.

Worden er meerdere mesttransporten van dezelfde mestsoort op één dag gedaan naar dezelfde bestemming? Dan kan een verzamel-rVDM gebruikt worden.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende werkvelden: