Vraag uw definitief energielabel voor uw woning nog in 2020 aan

Geplaatst op 28 oktober 2020

Bij verkoop of verhuur van uw woning is het verplicht om een geldig definitief energielabel te overleggen. Een definitief energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden. Bent u van plan om in de komende 10 jaar uw woning te verhuren of te verkopen is het slim om nog voor het einde van dit jaar een definitief energielabel aan te vragen.

Het huidige vereenvoudigd energielabel verdwijnt per 1 januari 2021 en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Vanaf 1 januari 2021 moet een gecertificeerd energieadviseur naar de betreffende woning komen en dient dan zelf de kenmerken van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen op te nemen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Dit kost echter aanzienlijk meer tijd en dus ook kosten om een definitief energielabel voor uw woning te verkrijgen. 

U kunt bij Aelmans Adviesgroep uw voorlopig energiecertificaat nog voor 1 januari 2021 definitief laten maken voor een bedrag van € 45,- incl. BTW. Dit kan als volgt.

Ga naar de website www.energielabelvoorwoningen.nl  en klik op “Mijn energielabel aanvragen” en log in met uw DigiD. Hierbij is het van belang dat de oudste mede-eigenaar van de woning via  DigiD in logt omdat het voorlopig label daar geregistreerd staat. Als u bent ingelogd vind u de gegevens van het voorlopig energielabel van de woning. U gaat nu de volgende stappen doorlopen om uiteindelijk tot een definitief label te komen. 

 1. Controleer gegevens; en indien onjuist wijzigen
   
 2. Vul gegevens aan; indien verbeteringen zijn aangebracht aan de woning kunt u die hier aangeven
   
 3. Lever bewijs; voor alle aanpassingen die u in voert t.o.v. het voorlopig label moet u bewijzen dat dit zo is uitgevoerd. Dit kan in 1 keer middels de verkoopbrochure van de woning te uploaden. Vink hiervoor de optie aan “ik gebruik de verkoop brochure van mijn makelaar als bewijs voor alle kenmerken”. Hierin moeten dan wel alle aan te passen woningkenmerken worden beschreven. Als aanvulling op de verkoopbrochure kan de makelaar ook een aparte lijst met huidige woningkenmerken i.v.m. het energielabel opstellen die u kunt bijvoegen. 
  Indien er nog geen verkoopbrochure is kunt u ook per onderdeel met foto’s, facturen etc. bewijzen dat de betreffende  maatregel is uitgevoerd. De webapplicatie geeft aan welke bewijzen aangeleverd moeten worden.
  U kunt ook een definitief label aanvragen zonder dat u woningkenmerken wijzigt. In dat geval wordt het aangegeven voorlopig energielabel geaccordeerd en definitief gemaakt. 
   
 4. Selecteer deskundige; Als alle bewijzen zijn geüpload kiest u een erkend deskundige kiezen om het voorlopig label definitief te maken en te laten registreren. 

  Zoek hiervoor rechtsboven op “Aelmans” en kies voor J.A.C. van de Ven / Aelmans ECO BV.  Klik op het vakje waar deze gegevens in staan en kies voor “selecteer” in het venster wat naar boven komt. 
   
 5. Afronden en versturen; Daarna ontstaat een  nieuw venster dat u nog kan controleren en waar u onderin moet kiezen voor “klopt, naar betalen”.  Aelmans stuurt de factuur van € 45,- incl. btw achteraf. 

Na goedkeuring van de erkend deskundige ontvangt u per e-mail een afschrift van het definitief energielabel. U kunt het label na registratie ook zelf downloaden op de site.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende werkvelden: