Geotechnisch bodemonderzoek bij stadsmuur Vijf Koppen te Maastricht

Op 23 maart 2019 stortte een deel van de historische stadsmuur aan de Vijf Koppen te Maastricht in. Om de ingestorte walmuur te stutten werd de vijver deels drooggelegd om een stalen constructie te plaatsen ter versteviging. Hierna kon het herstel van de muur beginnen.

Aelmans droeg een steentje bij aan de herstelmaatregelen door onderzoek te doen naar de draagkracht van de ondergrond.

Draagkracht

In het kader van de renovatie van het rondeel de Vijf Koppen hebben we onderzoek gedaan naar de draagkracht van de ondergrond ter plaatse. Omdat de locatie niet toegankelijk is met de grote sondeerrups, hebben we onze minirups ingezet voor slagsonderingen. Bij slagsonderingen wordt een valgewicht van 50 kg gebruikt om een stang met conus de grond in te heien. Het aantal slagen dat nodig is om de grond in te dringen wordt geteld om de vastheid van de bodemlagen te analyseren.   

Stukje historie

De Vijf Koppen, ook wel De Drie Duiven genoemd, is een laat-15e-eeuws, begin-16e-eeuws rondeel in de zogenaamde Nieuwstad in het Maastrichtse Jekerkwartier. Samen met het nabije rondeel Haet ende Nijt vormde De Vijf Koppen een uitbreiding van de oorspronkelijk 14e-eeuwse tweede stadsomwalling van Maastricht.

Collega's gezocht

Lijkt het jou leuk om te werken aan mooie projecten zoals dit? We zijn nog op zoek naar onder andere: veldmedewerkers, projectleiders en projectmedewerkers. Bekijk alle vacatures op: https://werkenbij.aelmans.com/werkvelden/milieu/

NIPA Milieutechniek te Oss, Archimil te Asten én Aelmans ECO te Ubachsberg – Voerendaal vormen gezamenlijk de Bodem unit van de Aelmans Adviesgroep. Klik hier voor meer informatie.

Deze referentie heeft betrekking op de volgende werkvelden: