Uitbreidingsplan Paardenkliniek Venlo

De paardensector is een groeiende sector in Nederland. De goede paarden, perfecte infrastructuur en hoogwaardige kennis trekt steeds meer internationale paardenliefhebbers naar ons land. Dat merkte ook Stephanie van Paardenkliniek Venlo. Aelmans Adviesgroep adviseerde haar bij de uitbreidingsplannen van haar diergeneeskundig kliniek gespecialiseerd in paardengeneeskunde.

Wat vooraf ging

Als afgestudeerd dierenarts deed Stephanie Welschen drie jaar praktijkervaring op bij een paardenkliniek in Grubbenvorst. Maar ook in Jordanië. Een onmisbare ervaring voor iedere jonge ambitieuze ondernemer, volgens Stephanie. ‘’Tijdens zo’n periode in het buitenland leer je dat er niet maar één manier is om iets te doen. Het verbreedt je perspectief enorm.’’ 

Toen de toenmalige eigenaar van de paardenkliniek in Grubbenvorst door omstandigheden het bedrijf niet meer kon leiden, vloog Stephanie terug naar Nederland om de eigenaar te ontlasten.

’Gedurende die periode was ik voor veel meer verantwoordelijk dan alleen de dierenartsenrol. Toen bedacht ik me dat ik dat eigenlijk best wel zelf kon. Vervolgens kreeg ik de kans om het bedrijf over te nemen en zette het bedrijf voort. Al snel begon de zoektocht naar een andere locatie, die succesvol eindigde in Venlo-Blerick”.

De bereikbaarheid was daar beter en er waren meer uitbreidingsmogelijkheden. Want de paardensector is geweldig groeiende, vooral in de driehoek Aken, Lanaken en Valkenswaard – waar veel internationale wedstrijden plaatsvinden en dus ook gerenommeerde stallen zich vestigen. 

Plan voor uitbreiding

In 2015 ontstond het concrete plan voor een flinke uitbreiding op die nieuwe locatie. Stephanie wist heel goed wat haar bedrijf nodig had: meer mogelijkheden en faciliteiten voor de kliniek, meer stallen en een binnenrijhal. Daarnaast kon de interne organisatie ook wel een professionaliseringsslag gebruiken. Want het team is inmiddels gegroeid tot vijf dierenartsen en vijf assistenten. 

Na een moeizame start van het traject belde ze Adrie van Oerle, die ze kende via haar eigen hippisch netwerk. Het bleek het begin van een succesvolle samenwerking. De Paardenkliniek werd ‘gekoppeld’ aan Giel Pouls, Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling.

‘’Giel kon ons echt ontzorgen in de bestemmingsplanprocedure en alle daarbij benodigde onderzoeken. Vervolgens hebben zijn collega’s van Aelmans het ontwerp en de vergunningaanvraag verzorgd. Ook in dit geval bleek weer: er is niet maar één mogelijkheid om ons doel te bereiken. Giel liet ons het speelveld zien met de verschillende opties en mogelijkheden voor onze uitbreiding met de voor- en nadelen. Hij liet de keuze aan ons en dat voelde goed. Hij stortte zich daarna volledig op de realisatie daarvan. Met een lange adem is het uiteindelijk gelukt om al onze wensen te realiseren. Zonder concessies te hoeven doen.’’ 

Oude bebouwing moest gesaneerd worden, een agrarische bedrijfsbestemming moest worden omgezet naar woonbestemming en er werd een uitgebreid landschapsplan opgesteld om het plan in te passen in de omgeving. De hal met paardenboxen werd ontworpen door de architect van Aelmans. Ook de vele onderzoeken die gedaan moesten worden zoals bodemonderzoek, akoestisch onderzoek, ecologisch onderzoek werden gecoördineerd en veelal ook zelf uitgevoerd door Aelmans Adviesgroep.

Digitale rondleiding

Inmiddels is het zover: Paardenkliniek Venlo opent de deuren van haar compleet vernieuwde complex. Een feestelijke opening zoals die op de planning stond, is nu even niet mogelijk. In plaats daarvan organiseert de Paardenkliniek een digitale rondleiding die te volgen is via hun Facebookpagina.

Wij wensen Stephanie en haar team veel succes met de opening en haar fantastische bedrijf! 

Deze referentie heeft betrekking op de volgende werkvelden: