Van leegstaande stal naar ‘boergondisch’ logeren op de Koeberg

Mensen kennis laten maken met het Zuid-Limburgse natuurlandschap én tegelijkertijd het biologische melkveebedrijf leren kennen. Dat was de droom van René en Claudia.

Deze zomer werd die droom eindelijk werkelijkheid: ze mochten hun eerste gasten ontvangen in ‘de Koeberg’. Aelmans Adviesgroep adviseerde en ondersteunde de familie met de herinvulling van de Rijksmonumentale carréboerderij.

Een groot deel van de carréboerderij, gelegen in het Zuid-Limburgse Sint Geertruid, stond leeg. Het melkvee was al verplaatst naar een moderne stal op een ander deel van de boerderij. De voormalige kaasmakerij en boerderijwinkel waren niet meer in gebruik. Om ook dit gedeelte van de rijksmonumentale hoeve een duurzame invulling te geven, was de ambitie van de opdrachtgevers om in de bestaande bebouwing 5 vakantieappartementen te realiseren.

Zij legden hun wensen voor aan de gemeente Eijsden-Margraten met een principeverzoek. De gemeente reageerde positief, maar er moest wel een uitgebreide ruimtelijke procedure worden doorlopen om het plan uit te kunnen voeren. Op korte afstand van de monumentale hoeve liggen namelijk landbouwgronden waar fruitbomen kunnen worden aangeplant. Maar, het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de buurt van vakantieappartementen is niet toegestaan.

Daarom werd samen met de eigenaar van de landbouwgronden een overeenkomst gesloten waarin staat dat er een spuitvrije zone wordt opgenomen op de betreffende gronden. Deze spuitbeperking moest publiekrechtelijk worden verankerd. Aelmans Adviesgroep heeft de initiatiefnemers ondersteund bij het doorlopen van de ruimtelijke procedure (het ‘projectafwijkingsbesluit’) en het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing. René en Claudia kijken met een goed gevoel terug op het traject: ‘’Na eerdere positieve ervaringen met Aelmans is ook dit project naar volle tevredenheid afgerond. De eerste 2 vakantieverblijven zijn inmiddels klaar, de volgende 3 zijn begin volgend jaar klaar.’’

Wij wensen René en Claudia veel succes met de verdere verbouwingen en met hun mooie bedrijf!

Deze referentie heeft betrekking op de volgende werkvelden: